حمیدرضا معصومیان | شهرآرانیوز؛ دبیرکل فدراسیون فوتبال عربستان دیروز مدعی شد که لیگ قهرمانان آسیا در فصل بعد، باز هم بهصورت متمرکز در کشور عربستان برگزار میشود. درحالیکه تیمهای عربستانی و بهویژه الهلال بهواسطه میزبانی مرحله گروهی و همچنین مراحل یکچهارم تا نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا از شرایط مساعدی نسبت به رقبا برخوردار بودند و حتی ۲ تیم پایتخت نشین این کشور تا دیدار نیمهنهایی نیز پیش رفتند و آبیهای ریاض به دیدار فینال نیز صعود کردند، حالا ممکن است بار دیگر میزبانی این پیکارها به عربستان داده شود.
ابراهیم القاسم، دبیرکل فدراسیون فوتبال عربستان، در گفتوگویی با برنامه معروف و پرمخاطب سعودی شوت درباره نحوه برگزاری فصل بعد مسابقات لیگ قهرمانان آسیا حرفهای مهمی را به زبان آورد. او دراینباره اعلام کرد که رقابتهای فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا بار دیگر بهصورت متمرکز برگزار میشود که کشور عربستان بهعنوان یکی از نامزدهای جدی کسب میزبانی این پیکارها خواهد بود.
دبیرکل فدراسیون فوتبال عربستان همچنین اعلام کرد که مرحله گروهی این پیکارها برای فصل جدید از ماه می (اوایل اردیبهشت) برگزار خواهد شد و با توجه به تجربه خوب عربستان در برگزاری مرحله گروهی و همچنین مراحل یکچهارم تا نیمهنهایی رقابتهای کنونی، این کشور بار دیگر نامزد جدی برای تصاحب میزبانی فصل جدید لیگ قهرمانان آسیا خواهد بود. عربستانیها با میزبانی مرحله نهایی این فصل مسابقات در غرب آسیا موفق شدند ۲ تیم عربستانی را به فینال غرب برسانند و درنهایت الهلال را فینالیست لیگ قهرمانان این فصل کنند.
موضوعی که دبیرکل فدراسیون فوتبال عربستان مطرح کرده، اکنون فقط اظهارنظری از طرف اوست، نه موضع ایافسی؛ اما تجربه نشان داده کنفدراسیون فوتبال آسیا معمولا روی نظر عربستانیها حرف نمیزند. در چند سال اخیر بارها خبرهای مختلفی درباره تصمیمات ایافسی ازسوی منابع رسمی یا غیررسمی سعودی مطرح شده که بعدها توسط کنفدراسیون فوتبال آسیا تأیید شده است.
نمونهاش حاضرنشدن تیمهای عربستانی در ایران که ابتدا از سوی خبرنگاران سعودی اعلام شد و خیلی زود و با کمال تعجب ازسوی ایافسی تأیید شد و هماکنون همچنان اجرا میشود. دایره نفوذ سعودیها روی تصمیمات ایافسی بهقدری آشکار است که چندیپیش رسانه سعودی اسپورت عربستان اعتراف کرد که تصمیمات ایافسی تحتتأثیر خواستههای عربستان است.
این سایت مشخصا قانون جدید AFC در افزایش سهمیه بازیکنان خارجی لیگ قهرمانان را نتیجه نفوذ عربستان در کنفدراسیون فوتبال آسیا دانسته و تأکید کرده است که روابط بسیار خوبی بین شیخسلمان، رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا، و سران فوتبال عربستان وجود دارد. همچنین نشریه الشرقالاوسط، چندیپیش از قدرت بالای لابی این کشور تعریف کرده و نوشته بود: این تصمیمات منعکسکننده نفوذ قوی فوتبال عربستان در انجمن قارهای و علاقه شدید کنفدراسیون فوتبال آسیا به خواستههای فوتبال پادشاهی عربستان است.
کنفدراسیون فوتبال آسیا چندیپیش تصمیم دیگری برای رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا گرفته که بازهم به سود عربستانیهاست و دستکم در منطقه غرب آسیا شرایط تیمهای این کشور را نسبت به سایر تیمها بهویژه تیمهای ایرانی بهتر میکند. طبق قانون جدید، تیمهایی که بازیکنان خارجی زیادی در لیست خود دارند، دیگر نیازی نیست که افراد مازاد بر ۴نفر را از فهرست خود کنار بگذارند. تیمها میتوانند نام تمام خارجیهای خود را وارد فهرست کرده، اما برای استفاده از آنان، میبایست یک روز قبل از هر مسابقه، ۴ بازیکن خارجی خود را انتخاب کنند که حتما و حداقل یکمورد آن بازیکنی از کشورهای آسیایی باشد.
این روش برای استفاده چرخشی از خارجیها یا محرومیت و مصدومیت احتمالی دیگربازیکنان خارجی مؤثر است. در قانون فعلی، تیمها فقط ۴ بازیکن خارجی را وارد فهرست خود میکردند که یکی از آنها آسیایی بود و اگر آن بازیکن خارجی مصدوم یا محروم میشد، دیگر با سایر خارجیها قابل جایگزینی نبود؛ ولی اکنون این محدودیت برداشته شده است. قانون فوق بیش از همه به سود تیمهای عربستانی است.
طبق دستورالعملAFC، ظرفیت ثبتنام بازیکنان خارجی مطابق با قوانین داخلی هر کشور است. بهطورمثال در عربستان تیمها قادر به استفاده از ۷ بازیکن خارجی هستند. قانون سقف مجاز استفاده از بازیکنانی خارجی در کشورهای قطر و ژاپن ۶ بازیکن است. این قانون در کرهجنوبی به داشتن ۵ بازیکن خارجی محدود میشود و در ایران نیز هر تیم میتواند ۴ بازیکن خارجی به خدمت بگیرد که حداقل یک مورد آن باید آسیایی باشد.
برای درک این موضوع که قانون جدید چرا به سود تیمهای سعودی است، میتوان نگاهی به ۲ تیم بزرگ پایتخت این کشور انداخت. الهلال ۷ بازیکن خارجی به نامهای بافتیمبی گومیس، موسی مارگا، متئوس پریرا، جانگهیونسیو، گوستاوو کوئلار، سباسیتن ویتو و آندره کاریلو در اختیار دارد که بهدلیل قانون فعلی لیگ قهرمانان، آنها مجبور شدند نام کوئلار، ویتو و کاریلو را از فهرست خود خارج کنند و آنها برابر استقلال و پرسپولیس غایب بودند.
النصر نیز بهدلیل مشابه، ۲ خرید جدید خود یعنی رامیرو فونس ماری بازیکن سابق ویارئال و انسیلمو برزیلی بههمراه بازیکن مصدومش بتی مارتینز آرژانتینی را از فهرست آسیایی خود کنار گذاشت و حالا طبق قانون جدید، آنها مشکلی برای همراهی تیمهایشان در لیگ قهرمانان آسیا نخواهند داشت و هر زمان که مربیان این تیمها اراده کنند، میتوانند بهصورت چرخشی از بازیکنان خارجی خود استفاده کنند. مشخصا تیمهای سعودی با قانون جدید بیش از همه سود میبرند؛ بهویژه اینکه فدراسیون فوتبال عربستان در نظر دارد سقف استفاده از ۷ بازیکن خارجی را افزایش دهد که در نتیجه قدرت تیمهای عربستانی افزایش پیدا میکند که این نشان از لابی سعودیها در AFC است؛ همانطورکه امسال و در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا، میزبانی ۳گروه به عربستان داده شد و حتی مراحل یکچهارم تا فینال نیز در شهر ریاض برگزار شد.